perjantai 18. syyskuuta 2009

Excitement, Suurlähettiläät and landing with the most beautiful views so far!

Monday 14.9.

Heräsimme aamulla kahdeksan jälkeen ja yllätykseksemme huoneemme eteisen lattialle oli tiputettu viesti. Olimme saaneet varoituksen tulevina päivinä Hong Kongin yllä pauhaavaasta tuulesta. Lukiessamme taifuunin eri asteista, jäimme jännityksellä miettimään miten ilma saattaisi vaikuttaa iltapäivällä lähtevään lentoomme. Aamupalan yhteyd
essä kävimme aulasta kysymässä, oliko heillä enemmän tietoa tilanteesta. Vastaanottovirkailija totesi, että toistaiseksi lennot kulkevat normaalisti aikataulun mukaan. Huh. Ei muuta kuin huoneeseen pakkaamaan viimeiset tavarat laukkuihin ja suunta kohti Etelänapaa!

Hyppäsimme ennen kymmentä taksiin, joka ystävällisesti vei meidät Bp International Housesta (hotellistamme) Hong Kongin lentokentälle. Halusimme olla paikanpäällä hyvissä ajoin välttääksemme lennolta myöhästymisen. Mitkään aikaisemmat merkit eivät ole tosin viitanneet siihen, että olisimme Kimmon kanssa kovin avuttomia lentokentällä sompailijoita, päin vastoin! Tälläkin kertaa olimme enemmän kuin täysin oikeassa paikassa täysin oikeaan aikaan joka etapilla. Täysin. Rock rock!

Kävimme juomassa herkulliset smoothiet ja kiertelimme monia kiehtovia kauppoja aikaa tappaessamme. Hehe. Löysin lopultakin sitä käsittämätöntä kiinalaista tavaraa, mitä olen toivonut näkeväni maassa oleskelumme aikana. Esimerkiksi lasten lelut olivat kyllä jotain sanoin kuvaamatonta, samoin matkamuistokaupat täynnä sitä-klassista-ellei-jopa-legendaarista-turisteille-suunnattua-kamaa. Lisäksi kävimme ihka aidossa World Disneyn lelukaupassa! OMG! You should have seen it! Taas olin hyvin mehuissani, ja niiden liemien ansiosta löysin jo ensimmäiset tuliaisetkin.
Ennen lentokoneeseen nousemista olimme hieman huolissamme lentokentän ikkunoista näkyvästä maisemasta: taivas oli täynnä harmaan eri sävyjä eivätkä vuorilta nousevat pilvet näyttäneet erityisen hyvinvoivilta. Suomalaista raukkamaisuutta uhmaten hyppäsimme kuitenkin koneeseen, ja lopulta ainakin itse päädyin fiilistelemään - Suurlähettiläiden avustamana - hieman pomppuista ja epävarmaa kyytiä.

Tuntien kuluessa syöden ja musiikkia kuunnellen aloimme lähestyä määränpäätämme. Perth oli valtava valomeri keskellä pimeyttä. Lentokoneen ikkunasta avautui kyllä uskomattoman kaunis näköala, edes aikaisemmin auringonlaskussa hurmanneet pilvipatsaat eivät vetäneet vertoja tälle näköalalle.
Lopultakin astuimme maailman toisella puolella sijaitsevan maan kamaralle. Aina kun olen saanut hetkellisen ymmärryksen tunteen siitä, mihin olen tullut ja kuinka pitkäksi aikaa, tuntuu ajatus niin käsittämättömältä, että menetän kyseisen tunteen välittömästi. Ennalta ymmärtäminen on siis aivan yhtä tyhjän kanssa. Omaa pienuuttaan ja maailman suuruutta ei vaan voi ymmärtää, vaikka istuisi perse homeessa lentokoneessa maailman tappiin saakka.

Lentokentällä meidät tyrmättiin rasittavilla turvatarkastuksilla. Jouduimme täyttämään hyvin tarkan lomakkeen, jossa kyseltiin matkalaukkujemme sisällöstä. Täytettyämme lomakkeen monet virkailijat tarkistelivat kirjoittamaamme ennen laukkujen läpivalaisemista. Itse koin valtavaa painetta siitä, että laukkuni sisällä oli Suomesta tuotuja makeisia, jotka ”taisin jättää vahingossa mainitsematta lomakkeessa”, ja nyt olin vielä joutumassa tarkkaan syyninkiin jossa laukkuni sisältö saadaan selville *nielaus*. Kaikki sujui kuitenkin hyvin, ja virkailijat päästivät minut herkkuineni läpi tarkastuksista.

Pääsimme juuri lentokentän sisäänkäynnin luo kun näimme harjoitteluohjaajamme näköisen kaverin kävelevän ovista sisään. Kaveri esittäytyikin etsimäksemme Michaeliksi ja mukana tullut nuorempi, samanoloinen heppu Michaelin pojaksi. Hyvä. Ei jouduttu alkaa soitella hotelleihin hätäyöpaikkaa etsien.

Hyppäsimme tavaroinemme autoon ja suuntasimme Ocean Keysiin. Michael kertoi matkalla, että tulisin nukkumaan harjoittelupaikkani yläkerrassa (on parempi jos tyttöjen puolella asuva opiskelija on samaa sukupuolta) ja Kimmo Michaelin luona. Järjestely on poikkeuksellinen, edellisinä vuosina kaikki opiskelijat ovat asuneet tyttöjen puolen yläkerrassa, mutta tänä vuonna ei yläkerrassa ole kuin toinen huone käytettävissä tilanpuutteen vuoksi. Miehet jättivätkin minut tulevaan asuntooni ja jatkoivat matkaa parin minuutin kävelymatkan päähän Michaelille.

Täytyy kyllä sanoa, että olin aluksi enemmän kuin järkyttynyt vasten kasvoja iskeytyneestä todellisuudesta. Ei ainoastaan ”yksin” oudossa maassa, ”yksin” oudossa kaupungissa vaan myös ypöyksin oudossa talossa. Väsyneenä ja turhautuneena purskahdin itkuun ja soitin kotiin itseäni lohduttaakseni. Läheisen äänen kuuleminen helpotti, ja sain taas suhtauduttua uuteen tilanteeseen rakentavammin: jos tuntuu että en yhtään pidä tästä asumismuodosta, voidaan tilannetta tarvittaessa miettiä uudestaan.

Kaikesta aivokuoren aktiivisesta toiminnasta huolimatta nukahdin heti sänkyyn päästyäni (yöllä noin kahden aikaan).

Sweat, flamingos and a tropical storm!

Sunday 13.9.

Löysin olosuhteiden pakosta itseni taas hotellin aulan nahkasohvilta. Ulkona on järkyttävin myrsky mitä olen koskaan nähnyt! Paikallisten uutisten mukaan kyseinen trooppinen myrsky ei ole näissäkään mittakaavoissa mistään kevyimmästä päästä. Salamat valaisevat sekunnin välein koko taivaan, ja kadulle uskaltautuvat ihmiset puskevat eteenpäin armotonta tuulta ja sadetta vastaan. Kimmo alias kamikaze-harakiri jäi hotellihuoneeseen (kerrokseen 23) valokuvaamaan salamoita. Hullu.

Minulla on siis ainakin siihen asti aikaa kirjoittaa blogia kun joko a) myrsky laantuu tai b) kannettavasta loppuu akku. Tällä hetkellä kun tuuli ja sade rynnii hotellin ovistakin sisään, uskon että todennäköisempi syy lopettaa kirjoittaminen on akun loppuminen. Joudun siis toistaiseksi kirjoittaa ensin tekstit koneelleni, ja tilaisuuden tullen julkaisen ne blogissani enemmän tai vähemmän jälkeenpäin.

Heräsin aamulla puoli kahdeksalta kauniiseen aamuun. Taivaanranta kellersi ja kaupungin päällä leijuva usva pehmensi näköalaa. Koska Kimmo heräsi samoihin aikoihin, päätimme heti lähteä aamupalalle hotellin alakertaan. Ruoka oli arvatenkin hyvin erilaista kuin Suomessa, joten vatsaani ajatellen halusin pitäytyä vähiten epäilyttävän näköisissä ruokalajeissa kuten vaaleassa leivässä ja kroisanteissa. Syötyämme palasimme hotellille viettämään siestaa, joka venyikin Kimmon kohdalla kolme tuntiseksi :D Norah Jonesin kuunteleminen rauhoitti mieltä ja kehoa, joten sain eilistä paremmat lähtökohdat uuteen päivään. Jei!

(HUOM! Seuraava kappale saattaa sisältää materiaalia, joka kiinnostaa ainoastaan valokuvausta harrastavia lajitovereita.) Suuntasimme puolilta päivin kaupoille. Ensimmäisenä bongasimme valokuvaustavaraa sisältävän liikkeen. Mukaani tarttui UV-suotimet molempiin objektiivieni linsseihin. Maksoin suotimista (77mm ja 67mm) yhteensä 500 Hong Kongin puntaa eli noin 50€. Halvalla siis irtosivat. Kyseisen kaupan hintatason kiinnostaessa halusin vielä kuitenkin kysyä omistamani 17-40mm 4L -objektiivin hintaa. Itsehän maksoin Suomessa kyseisestä käytetystä objektiivista 650€, mutta täällä se olisi irronnut uutena noin 570 €:lla. Vinkki: jos haluat halpoja obiskoita, kohdista seuraava matkasi Kiinaan!

Sain tyydytettyä valokuvaushimoani hotellin kupeessa sijaitsevaan kauniiseen puistoon. Pienestä alueesta löytyi paljon kuvausmateriaalia: erikoisia puita, eksoottisia lintuja kuten flamingoja ja mandariinisorsia sekä kauniita kukka-asetelmia. Aika mehuissani olin, kuten arvata saattaa.

Seuraavaksi jo lievän pyörrytyksen pakottamana aloitimme ruokapaikan metsästämisen. Päädyimme pienehköön ravintolaan, jossa heitin ceasar –salaatin huiviini ja Kimmo heitti pitsan (päähänsä, koska sillä ei ollut huivia). Jokseenkin yksinkertaisen mutta maukkaan ruoan jälkeen oli taas voimia jatkaa matkaa. Kiertelimme kyllä muutamia vaatekauppoja, mutta käteemme ei tarttunut ainuttakaan vaatekappaletta. Ehkä Australiasta sitten. Lopulta väsymys ja Kimmon vatsassa olevan kanan lento pyysivät meitä ystävällisesti siirtymään hotellihuoneeseen. Katselimme päivän otoksia, siirtelimme kuvat toisillemme ja otimme varmuuskopioita. Kohtuullinen saldo (kamerani räpsähti tänään reilut 600 kertaa), sanoisinko. No en sano. Aina on varaa parempaan. Hih.

..

Uskaltauduttuani illalla takaisin huoneeseen, valvoimme tovin muun muassa Spiderman 1:n parissa ennen nukkumaanmenoa. Kuten otsikosta näkee, päivä on taas kerran ollut hyvin antoisa kaikessa rikkaudessaan. Käsitys Hong Kongista on muuttunut hieman alkushokin väistymisen myötä. Lopullinen johtopäätös, se että en ikimaailmassa voisi muuttaa tänne pysyvästi, ei ole kuitenkaan muuttunut. Lähdemme siis huomenna Australiaan kiitollisina uusista kokemuksista, mutta helpottuneina siitä ettei tämä ole the kohdemaa.